Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ταινίες της εβδομάδας

Ταινίες που είδα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε και μου άρεσαν.

1.Coffee and Cigarettes (2003) ,Jim Jarmusch


 11 ταινίες μικρού μήκους με βασικό μοτίβο ένα τραπέζι,καφέ και τσιγάρα.Άνθρωποι,καθημερινοί και μη,συζητάνε,αναλύουν τις καταστάσεις που ζουν,τα συναισθήματα τους ή και άλλοτε μένουν απελπιστικά σιωπηλοί και μοναχικοί. 

Όμορφη με έξυπνους διαλόγους,μια έρευνα πάνω στον άνθρωπο,τις εξαρτήσεις που βιώνει,το κενό μέσα του που θέλει απελπισμένα να γεμίσει.Αυτή είναι,είμαστε μάλλον,η γενιά του καφέ και των τσιγάρων,όπως αναφέρει μεταξύ άλλων,ο Τοm Waits στη δική του σκηνή.




2.A Serbian Film (2010),Srdjan Spasojevic


Δεν ξέρω πως να την χαρακτηρίσω ή τι να πρωτοπώ για αυτό που είδα.Ξέρω όμως πως ο σκηνοθέτης αυτής της ταινίας πέτυχε τον σκοπό του.Διάβασα πως ήθελε μέσω αυτής του της ακραίας δημιουργίας να προβάλλει τα τερατουργήματα που κάνουν οι κυβερνήσεις ενάντια στους ανθρώπους,την βία που δέχονται χωρίς να το καταλαβαίνουν και πως είναι θύματα εν τέλη.








3.Night on Earth (1991),Jim Jarmusch

Ξανά Jarmusch.Ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας με μόνα εφόδια την επικοινωνία,αυτήν την επικοινωνία που δεν μπορείς να αποφύγεις μέσα σε ένα ταξί.Άνθρωποι που ζουν σε 5 πόλεις του κόσμου (Los Angeles,New York,Paris,Rome,Helsinki),οι οποίες δεν διαφέρουν και τόσο μεταξύ τους,έρχονται σε επαφή,εκμυστηρεύονται τις ιστορίες τους,τα πάθη τους και τις ανησυχίες τους.
Μετανάστες,εργάτες,αλκοολικοί,τυφλοί,λευκοί,μαύροι,φτωχοί,πλούσιοι, όλοι έχουν να μοιραστούν κάτι από την ζωή τους και να εξαφανιστούν μετά το πέρας της διαδρομής.


4.Flesh (1968),Paul Morrissey

Ομολογώ πως είναι η πρώτη φορά που είδα έργο του Andy Warhol σε συνεργασία με τον Paul Morrissey.Και θα ξαναδώ σύντομα.
Αμφισεξουαλικότητα,πορνεία,έκτρωση,γυμνισμός,σχέσεις και φτώχεια δοσμένα με έναν περίεργο τρόπο.Φαντάζομαι πως αυτά τα θέματα στα χέρια άλλων δημιουργών θα παρουσιάζονταν ως ένα απελπιστικό δράμα χωρίς τέλος.Και όμως,εδώ δεν σε πνίγουν,παρουσιάζονται πολύ φυσιολογικά δίχως υπερβολές και κλάματα.Ίσως επειδή ήταν άλλη εποχή.60's.Απελευθέρωση.

Ένας άντρας κυκλοφορεί γυμνός σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας,αρνείται να βάλει τα ρούχα του ακόμα και όταν παίζει με το μικρό του παιδί (έτσι πρέπει να γίνεται βασικά) ,συναναστρέφεται με μεγάλους κυρίους για να βγάλει χρήματα να ζήσει αυτόν και την γυναίκα του,δέχεται σιωπηλά τις σχέσεις της γυναίκας του με την φίλη της.Αβίαστα,αβασάνιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου